האומות המאוחדות מבקשות לטפל בבינה מלאכותית כמו במשבר האקלים
בינה מלאכותית (AI) היא ללא ספק אחת הטכנולוגיות המשפיעות ביותר של המאה ה-21. היכולת של מערכות המחשב להבין, ללמוד ולתפקד במשימות האדם הולכת ומתגברת ולעיתים רבה תועלת שיש לנו בטכנולוגיה זו. אולם, לצד ההתקדמות והשיפורים, מתעוררות חששות בנוגע לאתיקה וביטחון. בגלל השינויים המהירים וההתקדמות הלא נראית בתחום, האומות המאוחדות קוראות לטפל בבינה מלאכותית באותה רצינות כמו במשבר האקלים.
שולחן העבודה של ה-UN
האומות המאוחדות (UN) פרסמו לאחרונה דו”ח אינטרנציון המבקש התייחסות שווה לנושא הבינה המלאכותית כמו לנושא משבר האקלים. הדו”ח קורא לממשלות, ארגונים בינלאומיים ובמיוחד לחברות הטכנולוגיה הגדולות לפעול בצורה אחראית ורגולטורית כדי למנוע ניצול לא אתי ולא פוגע של טכנולוגיה זו.
האתגר בטיפול בבינה מלאכותית
בינה מלאכותית מציבה מספר אתגרים כגון:
- שמירה על פרטיות המידע
- הבטחת האתיקה בשימוש בבינה המלאכותית
- מניעת ניצול לרעה
- השפעה על התעסוקה ושוק העבודה
הדו”ח מדגיש שכמו בהתחממות הגלובלית, יש צורך בפעולה בינלאומית משותפת, רגולציה והסכמה על סטנדרטים בסיסיים לשימוש בטכנולוגיה זו.
ההשוואה למשבר האקלים
ההשוואה למשבר האקלים נראית מתבקשת מכמה היבטים. כמו במלחמה בשינויים האקלימיים, העלויות בטיפול נכון במשברי בינה מלאכותית יהיו נמוכות הרבה יותר מאשר לא לטפל בהם ולהתמודד עם התוצאות. בנוסף, יש להבטיח כי המדינות המתפתחות לא ייפגעו בצורה מכרעת בגלל השינויים בגלי החדשנות הטכנולוגית.
הפתרונות המוצעים על ידי ה-UN
- יצירת מסגרות רגולטוריות – יתרה מזאת, הדו”ח מציע כי יש ליצור מסגרות רגולטוריות בינלאומיות לשימוש בבינה מלאכותית, בדומה לאלה שנוצרו לטיפול במשבר האקלים.
- שיתוף פעולה בינלאומי – יש צורך בשיתוף פעולה בינלאומי רחב על מנת להבטיח התמודדות משותפת עם האתגרים האתיים והבטיים שהבינה המלאכותית מציבה.
- חינוך והכשרה – הכשרה נכונה וחינוך על השימוש הנכון והאתי בבינה מלאכותית, הן בקרב הסטודנטים והן בקרב אנשי המקצוע.
שיפורים טכנולוגיים ואתגרים עתידיים
ההתפתחות המהירה בתחום הבינה המלאכותית מציבה גם אתגרים טכנולוגיים המתקדמים בקצב לא ייאמן. המעבר לרכישת כישורי למידה עמוקה, השיפורים בניתוח נתונים עצומים ודיגיטציה של תהליכים הם דוגמאות לאופן שבו הבינה המלאכותית תשפיע על חיינו בשנים הבאות.
החששות האתיים בתפעול הבינה המלאכותית
מעבר לחששות מהפן השיפורי, ישנם מספר אתגרים אתיים שיש לקחת בחשבון:
- שמירה על זכויות האדם
- מניעת אפליה ואי צדק חברתי
- מדיניות שקופה ופתוחה
המסקנה היא כי יש להתייחס לתפקיד הבינה המלאכותית בחברה בצורה מכובדת ואחראית.
סיכום: הדרך קדימה
הבינה המלאכותית היא טכנולוגיה מהפכנית שיכולה להביא תועלת רבה, אך יש להתייחס אליה בצורה רצינית ואחראית. האומות המאוחדות, בדומה לטיפול במשבר האקלים, קוראות לשיתוף פעולה בינלאומי ולרגולציה הולמת כדי להבטיח כי הבינה המלאכותית תשמש לטובת האנושות בצורה האתית והמועילה ביותר.